← Alle Saksområder
Barnerett
Larsen & Co er et av landets fremste fagmiljø innen barnerett. Vi har lang erfaring både når det gjelder å rådgi i og å prosedere foreldretvister etter barneloven og saker etter barnevernloven. Våre advokater er kompetente rådgivere og trygge samtalepartnere.
Foreldretvister
Larsen & Co er et av landets fremste fagmiljø innen barnerett.
Vi har lang erfaring både når det gjelder å rådgi i og å prosedere foreldretvister etter barneloven, og våre advokater har prosedert flere av de prinsipielle sakene som har kommet for Høyesterett de senere år. Etter et samlivsbrudd der det er barn involvert, er det mange vanskelige følelser, og det kan oppstå kompliserte rettslige problemstillinger. Hensynet til barnets beste er det styrende prinsipp. Vi bistår på alle stadier av saken, og har god erfaring både med å få til gode løsninger ved forhandlingsbordet, og i retten.
Foreldreansvar, fast bosted og samvær
I foreldretvister er foreldrene gjerne uenige om foreldreansvar, fast bosted, hvor barnet skal bo, og om samværsomfang med den andre forelderen. Noen ganger ønsker en av foreldrene å flytte med barna til et annet sted i landet, eller til utlandet, mens den andre forelderen ønsker at barna skal bli boende på samme sted. I noen saker oppstår det spørsmål om foreldrenes psykiske helse, eller det kommer alvorlige anklager om vold og overgrep. Vi er erfarne innen saksfeltet og er trygge rådgivere. Flere av våre advokater har også erfaring med saker med tilknytning til utlandet, blant annet barnebortføringssaker som kan oppstå i forbindelse med foreldretvister. Vi har oppdatert kunnskap om de ulike internasjonale konvensjonene som regulerer feltet og om jurisdiksjonsspørsmål.
Barnebidrag
Spørsmål om barnebidrag kan løses på enkelt vis, eller det kan oppstå store uenigheter. Våre advokater har god erfaring med å komme til gode avtaler hva gjelder barnebidrag, og har også erfaring med saker om barnebidrag med internasjonalt tilsnitt.
Barnevern
I barnevernfeltet ligger noen av de mest inngripende administrative tvangsinngrepene. Myndighetene griper inn i en grunnlovsfestet rettighet – retten til familieliv. I en slik dramatisk situasjon er det viktig at advokaten har faglig dyktighet og oppdatert kunnskap om rettstilstanden. De siste årene har Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avgjort en rekke saker mot Norge på barnevernfeltet. Mange av sakene har endt med at Norge har blitt felt for menneskerettighetskrenkelse.
Våre advokater har bidratt og bidrar i rettsutviklingen på dette fagfeltet, gjennom vårt arbeid som prosessfullmektig i domstolene. Vi er også mye brukte foredragsholdere, og flere av våre advokater har skrevet fagbøker og juridisk litteratur om emnet.
Advokatfirmaet Larsen & Co jobber både som advokater for private parter og som kommuneadvokater på barnevernfeltet. Dette gir oss en unik innsikt i fagfeltet, og en sterk rolleforståelse.
Omsorgsovertakelse og samvær
Ved en omsorgsovertakelse griper staten inn i familielivet og overtar omsorgen for et barn. Dette skjer ved at barneverntjenesten fremmer begjæring om tiltak til barneverns- og helsenemnda. Barneverns- og helsenemndas avgjørelser kan begjæres rettslig overprøvd i tingretten. Noen ganger løses situasjonen av at barneverntjenesten setter inn hjelpetiltak . Dersom grunnlaget en omsorgsovertakelse har falt bort, kan foreldrene kreve tilbakeføring.
Ved en akuttplassering griper barneverntjenesten inn og plasserer barnet før barneverns- og helsenemnda har fattet avgjørelse. I disse tilfellene blir det ofte spørsmål for barneverns- og helsenemnda om hvorvidt akuttplasseringen var lovlig.
Etter en plassering blir det spørsmål om hvor barnet som plasseres skal bo, i fosterhjem eller på institusjon. Kanskje kan det plasseres i familienettverk. Videre blir det spørsmål om hvor mye samvær barna skal ha med sin biologiske familie. Etter en omsorgsovertakelse, kan forholdene hos de biologiske foreldrene ha bedret seg så mye at det vil være aktuelt å tilbakeføre barnet. I vurderingen av om tilbakeføring skal skje, vil barneverns- og helsenemnda også vurdere om tilknytningen til fosterhjemmet har blitt så sterk at det hindrer tilbakeføring.
Foreldreansvar og adopsjon
I noen saker oppstår det spørsmål om tvangsadopsjon. I noen tilfeller vurderer barneverntjenesten at forholdene hos de biologiske familien er så alvorlige at barna skal adopteres. Adopsjon er et svært alvorlig inngrep i familielivet. Allikevel kan myndighetene noen ganger vurdere at en adopsjon er til barnets beste.
Atferdstiltak / Institusjonsplassering
Dersom et barn eller en ungdom har alvorlige atferdsutfordringer, kan det oppstå spørsmål om atferdstiltak eller institusjonsplassering på barnevernsinstitusjon. Barn som er fylt 15 år er part i sine egne saker og har rett på sin egen advokat. Dersom barneverntjenesten ønsker å fremme sak om atferdsplassering i institusjon av barn og ungdommer, kan det oppstå interessemotsetninger både mellom foreldre og barneverntjenesten, mellom barneverntjenesten og barnet og mellom barnet og foreldrene. Våre advokater har erfaring med slike saker både som kommuneadvokater, som advokat for foreldre og som advokater for ungdommene saken gjelder. Vi har derfor unik innsikt i de ulike problemene som oppstår i slike prosesser.
Pålagte hjelpetiltak
I saker der barneverntjenesten vurderer at hjelpetiltak er nødvendig, og at den kan avhjelpe situasjonen i hjemmet, kan det oppstå en rekke rettslige spørsmål. Vi rådgir og bistår både private parter og kommuner i slike spørsmål, der mildeste inngreps prinsipp er det styrende.